Informácie » Metodika

lavinysk.gif Aktuálne informácie o lavínovom nebezpečenstve

Keďže podľa kalendára je už zima, aj keď pri pohľade von z okna to tak nie je, pridali sme na našu stránku aktuálne informácie o lavínovom nebezpečenstve. Konkrétne stupeň lavínového nebezpečenstva v našich horách. Tieto informácie budú každodenne automaticky aktualizované podľa portálu Horskej záchrannej služby www.laviny.sk venovanému lavínovej problematike.

Pred každým pohorím je farebný štvorček a za pohorím číslo. Farebnosť štvorčeka a číslo vyjadrujú aktuálne lavínové nebezpečenstvo podľa medzinárodnej stupnice lavínového nebezpečenstva.

Stupnica lavínového nebezpečenstva:

1. stupeň – zelená farba:
- malé riziko. Snehová vrstva je všeobecne dobre spevnená a stabilná. Nepredpokladá sa výskyt lavín s výnimkou malých snehových zosuvov. Všeobecne bezpečné podmienky na túry. Lyžovanie v žľaboch, muldách aj na extrémnych, strmých svahoch je relatívne bezpečné. Nie je možné vylúčiť uvoľnenie menších lavín a zosuvov.

2. stupeň – žltá farba:
- mierne riziko. Snehová vrstva je na ojedinelých extrémnych, strmých svahoch len mierne spevnená, ináč dobre spevnená. Možný ojedinelý výskyt lavín pri mechanickom zaťažení na extrémnych, strmých svahoch nad 40 stupňov. Pri zohľadnení podmienok a stability snehovej vrstvy sú priaznivé podmienky na túry.

3. stupeň – oranžová farba:
- zvýšené riziko. Snehová vrstva je na mnohých extrémnych, strmých svahoch len mierne až slabo spevnená. Výskyt lavín už pri malom mechanickom zaťažení na extrémnych, strmých svahoch nad 35 stupňov. Možný samovoľný vznik malých a stredných lavín. Túry vyžadujú veľkú opatrnosť a znalosť lavínovej problematiky.

4. stupeň – červená farba:
- veľké riziko. Na väčšine lavínových svahoch slabo spevnená snehová vrstva. Veľká pravdepodobnosť uvoľnenia lavín na väčšine lavínových svahoch nad 30 stupňov už pri malom mechanickom zaťažení. Výskyt samovoľných stredných a veľkých lavín. Možnosti túr sú silne obmedzené. Možnosť zasiahnutia prístupových ciest na chaty aj veľkými lavínami.

5. stupeň – červená s čiernym šrafovaním:
- veľmi veľké riziko. Snehová vrstva ja všeobecne slabo spevnená a nestabilná. Možný výskyt samovoľne uvoľnených veľkých lavín aj na menej strmých svahoch. Uskutočňovanie túr je nemožné. Je veľká pravdepodobnosť zásahu údolných ciest a objektov veľkými lavínami. Možnosť zásahu horských osád.

Nezabudnite sa pred každou túrou informovať o stupni lavínového nebezpečenstva a o počasí a podmienkach na horách. NON STOP info o lavínovej situácii: 044 / 5591 695. Potom podľa podmienok zvážte, zmeňte alebo zrušte túru.

Viac o lavínovej problematike, ale aj o počasí na horách a aktuálnom lavínovom nebezpečenstve u nás sa dozviete na www.laviny.sk

Skialp klub Kriváň

pridané: 10.12.2006 | pridal: Admin



Anatomic - Lezecké steny-stavba

outdoortour _logo same.jpg
adam sport logo.png
skialp- lacnyskialp.sk.cdr10.jpg
erbturv.jpg
martin.png
logo atc.jpg
logo orezane 1.jpg
fotovyber